Molenveld 3, 5446 BL, Wanroij

0485 - 215500

Maandag-Vrijdag 08:00 - 18:00 Zaterdag 08:00 - 15:00
Afspraak maken 0485-215500
Molenveld 3, 5446 BL, Wanroij

Automaat spoelen, wanneer heeft het nut?

Automaat spoelen

Wat is automaat spoelen?

Bij automaat spoelen wordt met een spoelmachine de oude vervuilde olie uit de automatische versnellingsbak gehaald. Dit gebeurd via een spoelproces “Flushen “genoemd. Flushen gebeurt met lopende motor en een speciale spoelmachine. Tijdens dit spoelproces wordt een reinigingsmiddel toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat de losgeweekte vuildeeltjes ook mee naar buiten worden gespoeld. Bij het flushen gaat alle oude olie er uit en wordt deze geleidelijk vervangen voor nieuwe heldere olie. Terwijl de motor stationair draait wordt er rustig door alle versnellingen geschakeld. Hierdoor komt de vloeistof op alle plaatsen van de transmissie.

Waarom spoelen

Bij spoelen wordt alle olie en resten in de automaat verwijderd. Dit kan tijdelijk problemen oplossen met de automaatbak. Het is nadrukkelijk geen structurele oplossing. Slijtage in de automaat heeft namelijk dan plaatsgevonden en zal ook blijven verder gaan. Na het flushen zal er dus wederom vuil in de automaat komen doordat bepaalde onderdelen niet meer goed functioneren. Het spoelen van een automaat is eigenlijk simpelweg uitgebreid verversen van de olie in de automaat en niet meer dan dat.

Olie automaat verversen

Veel merken hanteren zogenaamd een onderhoudsvrije automaat, maar dit komt in werkelijkheid neer op +-200.000 km. Dit is meer een marketing verhaal, dat maakt een auto op papier goedkoper in het onderhoud. Alle onderdelen van een auto ondergaan slijtage, dus ook een “onderhoudsvrije” automaat. Het is verstandig om de olie tussen de 60.000 en 100.000 km te verversen, ook als dit levenslange olie betreft. Daarbij een nieuw filter en magneet voor de automaat. Zoals eerder aangegeven kan dit ook doormiddel van spoelen, dit is enkel een doeltreffende olie verversing.

Concrete problemen met de automaat?

Dan is flushen vaak geen goede optie. De automaat heeft een defect of slijtage waardoor de problemen ontstaan. Het flushen repareert dit niet, het maakt het alleen (tijdelijk) minder zichtbaar. Het is zeker niet onverstandig om te flushen / olie te verversen, maar doe dit preventief en niet om problemen op te lossen. Periodiek verversen en soms een keer flushen voorkomt problemen, maar lost ze niet op als ze al hebben plaatsgevonden.

Heeft u concrete problemen met uw automaat, laat dan uw automaat controleren en repareren. Indien veel slijtage heeft plaatsgevonden is revisie te overwegen. Wij kunnen uw automaat controleren en geven u graag een vrijblijvend advies.

Meer weten over spoelen?

Revisie

Is uw onderdeel toe aan revisie? Lees meer over reviseren van verschillende onderdelen.

Repareren

Heeft u een concreet probleem? Lees meer over de reparatie van verschillende onderdelen.

Vervangen

Soms is revisie of reparatie geen optie. Wij hebben nieuwe en gereviseerde onderdelen op voorraad. Lees meer over het vervangen van uw onderdeel.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Telefoonnummer: 0485-215500